Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
+48V Phantom Power Nedir? Ne İşe Yarar
19.02.2024

+48V Phantom Power Nedir? Ne İşe Yarar

Phantom Power Nedir? 

 

Condenser mikrofonların çalışma şeklinde phantom power önemli bir rol oynar. Çünkü, condenser mikrofonlar değişken iletim prensibi ile çalışmaktadır. Bu mikrofonlar aynı zamanda "kapasitör mikrofonlar” olarak da adlandırılır. Mikrofon içerisindeki ses dalgaları, backplate olarak adlandırılan bölgenin önünde yer alan diyaframı titretmektedir. Diyafram her titrediğinde, backplate ile diyafram arasındaki mesafe değişmektedir. Bu sayede, kapasitans da değişir. Bu yazıda, Phantom Power ile ilgili aklınızda yer alan tüm sorulara cevap bulabileceksiniz.

Mikrofonun içerisinde ise dahili bir preamfi yer almaktadır. Bunun nedeni, sinyalde yükseltilmesi gereken küçük elektriklerin değişimidir. Phantom power ise diyaframın ihtiyacı olan voltajı sağlayarak mikrofonun içerisindeki preamfiye güç sağlamaktadır.

Phantom Power Çeşitlerimizi İncelemek İçin Tıklayın!

 

Phantom Power Neden Önemli?

Phantom Power genellikle +48V ya da P48 olarak adlandırılmaktadır. Phantom Powerın tasarlanmasındaki ana neden tüplü mikrofonlar için gerekli olan hacimli harici güç kaynakları kullanmaya gerek kalmadan mikrofonlara güç sağlamaktır. Elektrik akımını göndermenin bir diğer yolu ise balanslı bir XLR kablosudur. Bu sayede direkt akım gönderme işlemi gerçekleştirilir. Diyafram ve mikrofonun dahili amfisini çalıştırmak için ise voltaja ihtiyacınız olacaktır. Phantom Power her açıldığında, XLR kablosu sayesinde direkt elektrik akımı gönderilir. Böylelikle, mikrofonun ihtiyacı olan güç sağlanmış olunur.

Aktif bir elektronik devreye sahip olan Condenser mikrofonlar için bir güç kaynağı olarak kullanılmaktadır. Buna ek olarak, gerçek condenser mikrofonlar mikrofonların transformatör devrelerini polarize etmek için bir voltaja ihtiyaç duyar. Phantom Power ise bu unsurları tek voltaj ile gerçekleştirmektedir.

Gitar İçin Phantom Power Gerekli mi?

Phantom Power, gitar için gerekli değildir. Ancak, günümüzde bazı aktif gitar DI Boxları çalıştırmak için Phantom Powera ihtiyacınız olabilir. Buna ek olarak, belirlenen güç gereksinimleri için ise elinizdeki DI Boxın kullanım kılavuzuna bakmanız önerilir.

Phantom Power Açıkken Condenser Mikrofon Neden Çalışmaz?

Bu durumun yaşanmasındaki önemli nedenlerden birisi mikrofonunuzun yeteri kadar güç alamaması olabilir. Buna ek olarak, yetersiz bir kabloya da sahip olabilirsiniz. Eğer eski ya da ucuz bir miksere sahipseniz, bu ses kartlarında bir Phantom Power tuşu yer alabilir. Ancak, bu aletler 48 Watt yerine daha düşük bir voltaj sağlıyor olabilir. Bu durum da yaşadığınız probleme neden olacaktır.

Phantom Power Olan Şerit Mikrofon Hasar Görebilir mi?

Bu konu, en çok tartışılan konulardan birisidir. Ancak, bu soruya yanıt hayırdır. Aktif bir şerite sahip olan mikrofonlar, Phantom Powera ihtiyaç duyar. Ancak, şerift mikrofonlar hiçbir zaman Phantom Power özelliği açık bir preamfiye bağlanmamalıdır. Pasif bir şerit mikrofona hasar vermek için iki yöntem bulunmaktadır. Bunlar ise şöyledir:


1. Kullandığınız XLR kablosunun yanlış bir şekilde kablolanması
2. TRS yama bölmesinde canlı yama – hot patching – bulunması olacaktır.

Dinamik Bir Mikrofon İçin Phantom Power Gerekli mi?

Kısa ve net bir şekilde cevap vermek gerekirse dinamik mikrofonlar için Phantom Power gerekmeyecektir. Ancak, Shure SM7B gibi sinyal arttırmak için bir preamfiye sahip olması gereken mikrofonlar bulunmaktadır. Bu mikrofonlar, oldukça düşük bir çıkışa sahiptir. Örnekte verilen Shure SM7B mikrofonunun çıkış seviyesi ise -69dBV olmaktadır. Eğer, bu tarz bir mikrofona sahipseniz ve mikrofonu bağladığını preamfi aktifse, Phantom Powerı açmanız gerekiyor.

Phantom Power veya bir konularda aklınızda yer alan soruların cevapları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.