Mikrofonlar ses ve kayıt dünyasının vazgeçilmez ekipmanları haline gelmiştir. Projelerinizde kullanacağınız farklı özelliklerdeki mikrofon çeşitleri bulunmaktadır. Bu mikrofon çeşitleri şunlardır:
• Dinamik Mikrofonlar
• Ribbon Mikrofonlar
• Condenser Mikrofonlar
Bu mikrofon çeşitlerinin hepsi farklı özelliklere ve kullanım alanlarına sahiptirler. Dinamik mikrofonlar en dayanıklı mikrofonlardır. Yüksek seviyelerdeki ses şiddetlerine, darbelere ve neme karşı diğer mikrofonlara göre daha az etkilenirler. Genelde canlı müzik ve performanslarda bu tip mikrofonlar kullanılır. Dinamik mikrofonların sesi diğer mikrofonlara kıyasla daha vurgulu ve serttir.
Ribbon mikrofonlar bir transformatörle kullanılması gereken mikrofonlardır. Çoğu ribbon mikrofonun içinde bu transformatörler bulunduğu için ek bir cihaz satın almaya gerek kalmamaktadır. Ribbon mikrofonlar çok üst frekanslar dışında detaylı, doğal ve sıcak sesleri vardır. Çok hassas mikrofonlardır.
Condenser mikrofonlar ses kalitesi ile kendinden en çok söz ettiren mikrofon çeşitlerinden birisidir. Alt ve üst frekanslara çok duyarlıdırlar. Sesleri berrak ve temiz olan bu kulaklıklar, çoğunlukla stüdyo ortamında profesyonel kayıt alırken kullanılırlar.
Condenser Mikrofon Çalışma Prensibi
Condenser, capacitor ya da bazen Türkçede kullanılan adıyla kapasitif mikrofonlar elektrostatik prensibine göre çalışır. Condenser mikrofonun kapsülü içinde ince metal bir diyafram ve backplate adı verilen ikinci bir metal levha bulunur. Bu iki levha bir kapasitör oluşturur. Kapasitör, içinde elektrik akımı tutabilen cihazlara denir. Diyafram, üzerine ses dalgaları çarptıkça titreşir. Kapsüle yüklenen sabit elektrik akımın çıkışı diyaframın titreşimine göre şekillenmektedir. Bu çıkış sinyali son derece düşük olduğu için bir preamplifikatör yardımıyla arttırılır. Bu preamplifikatörler genelde mikrofonun içinde bulunurlar, ama bazen dışında ayrı bir ünite olarak da bulunabilir.
Tüm condenser mikrofonlar elektrik enerjisine ihtiyaç duyar. Bu enerji genelde mikserin üzerindeki phantom power ile sağlanır. Bazı condenser mikrofonlar elektrik enerjisini mikrofonun içerisindeki pilden alır. Phantom power, 11 – 48 Volt DC arasında değişen, mikser veya ayrı bir güç kaynağı tarafından mikrofon kablosu ile mikrofona gönderilen enerjidir.
Condenser mikrofonlar alt ve üst seslere oldukça duyarlı mikrofonlardır. Sesleri temiz ve berraktır. İçindeki preamplifikatör sayesinde çıkış sinyalleri dinamik mikrofonlara göre daha yüksektir. Condenser mikrofonlarda mıknatıs olmadığı için boyutları daha küçüktür.
Genellikle canlı müzik ve performanslarda kullanılan condenser mikrofonlar, özellikle geniş diyaframları olanların, esas olarak stüdyolarda kullanılmaktadır. Çoğu profesyonelin stüdyolarda kullandıkları mikrofonlar condenser mikrofonlardır.