DJ kontrol ünitesi (controller) en basit tanımıyla bilgisayarımızdaki dijital müzik dosyalarımızı aktarabildiğimiz ve miksleyebildiğimiz cihazlara verilen isimdir. Bu cihazların neredeyse hepsinde birer ses kartı yer alır. Bu sayede cihazları kullanmak için harici bir ses kartına ihtiyaç duyulmaz. Bu cihazların en büyük özelliklerinden birisi, boyutlarının büyük setuplara göre daha küçük olmasıdır. Bu özelliği sayesinde içerisinde bulunan materyal sayısı da azalacağı için bu cihazların fiyatları da düşük olmaktadır. Bunun sonucunda da görece olarak daha küçük mekanların ve etkinliklerde bu cihazlara rastlamak çok olasıdır. Genelde bu cihazları tercih eden kullanıcılar evde pratik amaçlı kullanmak için bu ürünleri satın alırlar. Bazı kullanıcılar da mobil DJ’lik yaparken küçük ve kolay taşınabilir olmasından dolayı bu ürünlere yönelirler. En çok tercih edilen DJ controller ürünleri arasında şu ürünler yer alır:
• Numark PartyMix 2 DJ Controller
• Pioneer RX 2
• DDJ SB 3
• Pioneer DDJ FLX 6
Yukarıda yer alan modeller en çok tercih edilen DJ controller ürünleri arasında yer alıyor.
DJ kontrol ünitesini çalmaya başlamadan önce bize gerekli bazı şeyler vardır. Bunlar;
• DJ Controller
• Bilgisayar veya IOS cihaz
• Dijital Müzikler
• Biraz da teknik bilgiye ihtiyaç vardır.
Öncelikle controller ile uyumlu programı bilgisayarımıza indirmeliyiz. Programın kurulumunu tamamladıktan sonra bilgisayarımızdaki müzikleri programın içine aktarıyoruz. Program otomatik olarak parçalarımızı analizler ve bize parçanın dalga formunu, parçaların hızını, kök notası bilgilerini verir. Analizlenen parçalar bizim daha rahat bir şekilde mikslememize olanak sağlar.
Analizleme işlemi bittikten sonra ilk parçamızı sol veya sağ taraftaki medya çalara yüklüyoruz. İlk parçadan geçiş yapmak istediğimiz parçayı da diğer medya çalara yükledikten sonra miksleme sürecine başlıyoruz.
Miksleme sürecinde ilk yapmamız gereken işlem mikslediğimiz parçaların eşit tempoda olmasıdır. DJ controllerımızda bulunan pitch fader sayesinde parçaların hızlarını birbirlerine eşitleyebiliyoruz.
DJ kontrol ünitelerinde teknolojik ilerlemelerle birlikte sync adı verilen bir özellik ortaya çıktı. Synchronization kısaltmasından gelen bu özelliklerin 2 şarkı aynı anda çalarken hızlarını otomatik olarak eşitlememizi sağlamaktadır. Ancak, birçok DJ bu özelliği kullanmamakta ve pek tavsiye etmemektedir.
Parçalarımızın hızlarını eşitledikten sonra ilk parçamızı başlatabiliriz. İlk parçamızı başlattıktan sonra ses elementlerinin azaldığı bölgelere geldiğimizde de diğer parçamızı başlatmamız gerekir. Ses elementlerinin azaldığı bölgelere örnek vermek gerekirse ilk nakarattan sonra olabilir veya parçanın bitişinde bulunan outro denilen bölgede de bulunabilir. Bu bölgelerde mikslemek bize pürüzsüz bir miks imkânı verir ve dinleyici tarafından geçişin fark edilmesi zorlaşır.
Beatmatching tekniği en basit tanımıyla iki parçamızın vuruşlarını üst üste oturtmaya denilen tekniktir. DJlikteki en temel tekniklerden birisi olan beatmatching tekniği ile parçalarınızı miksleyebilirsiniz. Bunun için öncelikle Sync butonunu açtıktan sonra ilk parçamızın outro kısmına geldiğimizde ikinci parçamızı başlatıyoruz. Programda da göreceğimiz üzere vuruşların birbiri üzerine denk geldiğini göreceğiz.
Bu işlemi tamamladıktan sonra genelde controllerlarda orta alt kısımda bulunan crossfader yardımıyla ilk parçamızdan ikinci parçamızın olduğu bölgeye doğru crossfaderımızı hareket ettiriyoruz. Bu işlemi yaparken göreceksiniz ki ilk parçanın ses seviyesi gittikçe düşerken ikinci parçamızın ses seviyesi yükselecektir. Bu şekilde miksinizi tamamlayabilirsiniz. Ama bu sadece basit örnek tekniklerden birisidir. Tekniklerde ilerleyerek daha çeşitli miksler de yapabilirsiniz.
DJ kontrol üniteleri bilgisayara veya herhangi bir IOS cihazına bağladığımızda aktifleşen cihazlardır. Bunları da Rekordbox, Serato ve Traktor Pro gibi programlarla kullanabiliriz. Farklı controllerlar farklı programlarla çalışmaktadır. Bu yüzden satın alırken hangi programlarla uyumlu olduğuna bakarak satın alınmasında fayda vardır.
Örneğin, Pioneer DDJ 400 Rekordbox programıyla uyumlu çalışırken Pioneer DDJ SB3 Serato programıyla uyumlu çalışmaktadır. Bu programları kullanan kullanıcılar genellikle hangi program kendilerine hitap ediyorsa o programı tercih etmektedirler. Program konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Kullanıcılar hangi programda kendilerini rahat hissediyorlarsa onu kullanabilirler.