Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
DJ Setup Nedir? Nasıl Çalınır?
17.02.2024

DJ Setup Nedir? Nasıl Çalınır?

DJ Setup Ne Demektir?

DJ’lik yapan veya DJ’lik ile ilgilenen kişilerin kullandığı ekipmanlara DJ setup denmektedir. DJ setuplar için DJ controllerların bir büyük versiyonları diyebiliriz. DJ’likle uğraşan herkesin edinmesi gereken bu ürünler temel olarak 2 medya player ve 1 adet mikser ile kurulabilirler.

Medya playerlar eski zamanlardaki plakların yerlerini alan cihazlardır. Yaptıkları iş plaklarla aynıdırlar. Bir parça media playera atılır ve parçanın dalga formunu, kök notasını, hızını görebiliriz. Ayrıca bu özelliklerin üzerinde değişiklikler yapıp mixing işlemini de gerçekleştirebiliriz. Medya playerların üzerinde çoğunlukla pitch fader, loop düğmeleri, play ve cue tuşları, jogwheel, hot cue tuşları ve parçanın özelliklerini görebileceğimiz bir ekran bulunmaktadır.

Mikserler ise iki veya daha fazla parçanın birbiri üzerine karıştırılması işlemini gerçekleştirmektedir. DJ’lerin kullandığı mixing teknikleri genel olarak bu ekipmanla yapılmaktadır. Çoğu mikserin üzerinde ekolayzır ayarı, efekt kontrol paneli, channel faderlar ve ses seviyesini kontrol etmek için knoblar bulunmaktadır.

DJ Setup Nasıl Öğrenilir?

DJ setup sahibi olduktan sonra geriye kalan iş setup üzerinde pratik yapmaktır. Bu işteki en önemli özelliklerden birisi oldukça fazla pratik yapmaktır. Örneğin, butonların ne işe yaradığını öğrenerek başlayabilirsiniz. Butonları öğrendikten sonra onların üzerinde parça geçişleri yaparken çalışabilir ve kendinizi bu şekilde geliştirebilirsiniz.

Ayrıca sahne performanslarınızda kullanacağınız geniş bir arşive sahip olmanız da bu işte dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir. Bu arşiv için çeşitli plak şirketlerini, plak havuzlarını takip ederek oldukça iyi parçalar arşivinize katabilirsiniz. Ayrıca Beatport, Traxsource vb. sitelerden de chartlara girmiş parçalara göz atabilir ve satın alabilirsiniz.

Bu işteki en önemli noktalardan birisi de şarkı komboları bulmaktır. Yani birbiri ile uyumlu parçaları miksleyerek beğendiniz komboları sahne performanslarınız için kullanabilirsiniz. Bu kombolar tamamen deneme yoluyla öğrenilmektedir. Uzun lafın kısası bu iş pratik yapılarak öğrenilecek bir iştir.

 

DJ Setup Nasıl Çalınır?

DJ setup sahibi olduktan sonra geriye kalan iş setup üzerinde pratik yapmaktır. Bu işteki en önemli özelliklerden birisi oldukça fazla pratik yapmaktır. Örneğin, butonların ne işe yaradığını öğrenerek başlayabilirsiniz. Butonları öğrendikten sonra onların üzerinde parça geçişleri yaparken çalışabilir ve kendinizi bu şekilde geliştirebilirsiniz.

DJ setup çalmayı öğrenmek pratik yaparak geliştirilecek bir yetenektir. Ne kadar çok pratik yaparsanız setup başında o kadar rahat ve ne yaptığını bilen birisi haline dönüşürsünüz. Örnek olarak size nasıl şarkıları miksleyeceğinizi göstereceğim. Bu miks tekniği bu işin en temel özelliklerinden birisidir. Bu tekniğe Beatmatching tekniği denmektedir. Bu işi yapmak isteyen herkesin öğrenmesi gereken bir yetenektir.

Beatmaching, en kısa tanımıyla parçadaki vuruşları birbiri üzerine oturtmak demektir. Old School DJler kulaklarıyla beatmatch yapmak zorundayken günümüzde teknolojinin getirdiği yeniliklerle böyle biz zorunluluk kalmamıştır. Media playerdaki ekranlara bakarak veya çoğu DJ’in kullanmaktan kaçındığı ve kullananları ayıpladığı sync tuşu yardımıyla beatmatching yapılabilmektedir. Ama yeni başlayan birisi için sync tuşunu kullanmakta bir sakınca yoktur. Örnekte de sync tuşu kullanılarak mixing işlemini anlatacağım.

1.Öncelikle setupımızın kablolarının takılı olduğundan emin olup ekipmanlarımızı güç düğmelerinden açıyoruz.

2.Daha sonra media playerlarımıza parçarlarımızı atıyoruz. Ardından sync tuşlarını açarak otomatik olarak vuruşları birbirine oturtuyoruz.

3.Soldaki parçayı başlatıyoruz ve parçanın son kısımlarına doğru ses elementlerinin azaldığını fark ediyoruz.

4.Ses elementleri azalmaya başladığı sırada diğer parçamızı başlatıyoruz ve ortadaki crossfader yardımı ile solda çalan parçamızdan sağdaki parçamıza doğru geçiyoruz.

5.Bu işlemi oldukça yavaş yapmalısınız çünkü miksleme işlemindeki asıl amaç dinleyiciye şarkıların arasında bir geçiş olduğunu hissettirmeden parçalar arası geçiş yapmaktır.

İşte bu adımları uygulayarak siz de DJlik kariyerinize başlayabilirsiniz. Yukarıdaki örnek en basit geçiş örneklerinden birisiydi. Bu teknikleri daha fazla araştırarak kendinizi geliştirme imkanınız vardır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.