Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
DSP Nedir? Ne İşe Yarar? Açılımı
19.02.2024

DSP Nedir? Ne İşe Yarar? Açılımı

DSP Nedir? Ne İşe Yarar? Açılımı

 

Dijital platformlar ile ilgilenen pek çok kişinin sıklıkla duyduğu kavramlardan birisi DSP kavramıdır. Peki DSP Nedir? DSP, dijital ortamlarda yer alan sesleri dinlememizi sağlayan bir efekt türüdür. Aynı zamanda, bu sesi işlememizi ve kaydetmemizi de sağlar. Modern dönemde ise kayıt ve mix kapsamında ses kartlarında da sıklıkla yer almaktadır. Bu noktada öncü olan şirketlerden birisi Universal Audio şirketidir. Ancak, günümüzde ses sinyallerini gecikmesiz işleyebilen pek çok ses kartı üreten pek çok firma bulunmaktadır.

DSP, dijital ses işleme olarak da dilimize çevrilmiştir. Ses sinyallerini matematiksel olarak hesaplar, sayı dizileri şeklinde temsil eder. Böylelikle, dönüştürme ve işleme işlemlerini gerçekleştirir. Bu işleme aynı zamanda transformasyon adı da verilir. Bu sayede, DSPler yüksek performansın yanı sıra hızlı işlem yapma özelliklerine sahiptir. Ancak, bu performansı almak için gerekli entegrasyonun yapılması gerekir.

DSP Nasıl Kullanılır?

DSP kullanımı, dijital ses istasyonları yani DAW kullanımında oldukça önemli bir role sahiptir. Kısaca söylemek gerekirse, DSP olmadan DAW da olmaz denilebilir. Bilgisayar işlemcisini kullanarak yapılan dijital bir ses kaydı değiştirilmesinde DAW dahilinde yaptığınız her değişiklik DSPyi kullanmaktadır. DAWa ekleyeceğiniz herhangi bir eklenti, bilgisayarınızda yer alan işlem gücünü kullanacaktır. Bu sayede, dijital ortamda yer alan Reverb ve Saturation gibi ses efektlerini ekleme fırsatı bulabilirsiniz.

DSP kullanımı diğer sistemlere göre daha fazla güç gerektirecektir. Örnek vermek gerekirse, Ableton içerisinde yer alan bir efekt eklentisi, optimize edilmelidir. Bu nedenle, harici bir Waves eklentisi ile karşılaştırıldığında çok daha az işlem gücü kullanacaktır.

Söz konusu canlı ses uygulamaları olduğunda ses iletimi için ethernet kabloları kullanılıyor. Kullanılan dijital konsollar, DSPler ile potansiyellerini en üst seviyeye çıkarıyor. Böylelikle, dijital alanda da sorunsuz bir mix süreci gerçekleştirilebiliyor. DSPlerin bu yöntem ile kullanılmaları, bir festival söz konusu olduğunda mix konusunda çok daha kolay bir çalışma imkanı sağlayacaktır.

Gün geçtikçe işlem gücü gelişmeye devam ediyor. Bu nedenle, her geçen gün DSPnin ses ürünlerinde çok daha fazla yer aldığını görmek mümkün. Özellikle kulaklıklar ve stüdyo monitör hoparlörler bu noktada öne çıkan ürünler. Bunlara ek olarak, Alexa ya da Siri gibi akıllı ev cihazlarında da DSP kullanılmaktadır.

DSP Ses Kartı Çeşitlerimizi İncelemek İçin Tıklayın!

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.