Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Geleneksel Müzik Aletlerine Örnekler
19.02.2024

Geleneksel Müzik Aletlerine Örnekler

Geleneksel Müzik Aletlerine Örnekler

 

Müzik, geçmişten günümüze hayatımızda önemli bir yer kaplar. Birçok türü bulunan müziğin geleneksel olarak da pek çok müzik enstrümanına sahip olduğunu söylemek mümkün. Bu müzik aletleri, müzik ile uğraşan kişilerin en çok kullandığı aletler arasında yer alır. Geleneksel müzik aletlerinin çok fazla merak edilmesi, Türk sanat müziğinde bu aletlerden fazla yararlanılması ile açıklanabilir. Peki, hangi aletler geleneksel müzik aletlerine örnek olarak gösterilebilir? Geleneksel müzik aletleri nelerdir? Bu yazıda, bu soruların cevabını detaylı bir şekilde alabileceksiniz.

Geleneksel Müzik Aletleri Nelerdir?

Türk sanat müziğinde geleneksel müzik aletlerinin yeri bir hayli geniştir. Özellikle de bu müzik aletleri ile pek çok sanatçımız özdeşleşmiştir. Geleneksel müzik aletlerine örnekler ise şöyle gösterilebilir:

- Bağlama
- Ud
- Kabak Kemane
- Zurna
- Davul
- Def
- Yaylı Tambur
- Kemençe
- Darbuka
- Delbek
- Kanun
- Kaval
- Gayda
- Supelka
- Tapan
- Tarabuka
- Tambura

Yukarıda yer alan geleneksel müzik aletlerinin her birinin eşsiz bir özelliği bulunuyor. Müzik türlerine göre kullanılan bu enstrümanlar arasında en yaygın olanı ise bağlama olarak karşımıza çıkar.

Bağlama

Geleneksel müzik aletleri denildiğinde akla ilk olarak bağlama gelir. Türk müziği çalgılarından olan bağlama, aynı zamanda bir telli çalgıdır. Bu müzik aleti, yörelere göre farklı isimler ile adlandırılır. Bu isimlerden en yaygın olanı ise bağlamadır.

Ud

Ud, telli çalgılar sınıfına girer. Geleneksel müzik aletleri arasında en çok bilinenlerden biridir. Bu müzik aletini ünlü tarihçilerden birisi olan Farabinin icat ettiği söylenir. Ancak, bu konu ile ilgili net bir kaynak bulunmamaktadır. Çünkü, Farabiden önce de ud benzeri müzik aletlerine rastlanmıştır. Arapça olarak sarısabır anlamına sahiptir. Yapısal olarak gövde, kapak, sap ve burguluk kısımlarına sahiptir. Bu müzik aletinin yapımına tekne kısmından başlanır. Ut tellerinin dört türlü akor türü bulunur. Bunlar, geleneksel beş telli utta, çağdaş altı telli utta, bacanosun yaptığı değişiklik, cinuçen tanrıkorur akort sistemi.

Kabak Kemane

Kabak kemane, telli ve yaylı müzik aletleri sınıfında yer alır. Kabak kemanenin kökeni ise Orta Asyaya kadar dayanır. Batı Anadolu ve Ege Bölgesi içerisinde en çok bilinen geleneksel müzik aletlerinden birisidir.

Zurna

Zurna, üflemeli müzik aletleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde hemen hemen her bölgede görülen bu müzik aletinin 7 tane deliği bulunur. Üfleme ile çalınan zurna, daha çok Güney Doğu Anadolu bölgesinde kullanılır.

Davul

Davul, vurmalı bir çalgı olarak karşımıza çıkar. Düğünlerin vazgeçilmezi olan bu müzik aleti, ülkemizde en çok kullanılan geleneksel müzik aletlerinden biridir. En eski vurmalı müzik aletleri arasında yerini alır. Ahşaptan yapılır ve el ve sopa ile çalınır.

Def

Def, geçmişi oldukça eski bir zamana dayanan bir müzik aletidir. Def müzik aletinin aynı zamanda tef, daf ve erbane gibi isimleri de bulunur. Aynı zamanda, açık davul gibi de kullanılabilme özelliğine de sahiptir. Vurmalı çalgılar kategorisinde yer almaktadır. Def, aynı zamanda müzik aleti def olarak da bilinir. Parmak vuruşları ile çalınır ve daire şeklinde bir şekle sahiptir. Mezopotamya kültüründe daha çok kullanılmaktadır.

Kemençe

Kemençe, yaylı çalgılar arasında yer alan geleneksel müzik aletleri arasındadır. Ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde kullanılan bir müzik aletidir. Aynı zamanda, kemençenin pek çok farklı türü ve ismi de bulunur. Kemençenin gövdesi, dut, karadut, akçaağaç gibi ağaçlardan elde edilen malzemeler ile yapılmaktadır.

 
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.