Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Keman Nasıl Çalınır?
17.02.2024

Keman Nasıl Çalınır?

Keman Çalmak Hakkında Bilgiler

Bütün müzik türlerine uyumluluğuyla bilinen keman, müzikseverlerin ilgisini çekmektedir. Müzik aletleri arasında en basit öğrenme tekniklerine sahip olması nedeni ile keman çalmak isteyen pek çok kişi bulunmaktadır. Basitliğinin yanı sıra, görüntüsü ile de diğer müzik aletlerine benzerliği de bulunur. Daha önce bir müzik aleti ile ilgilendiyseniz, keman çalmak sizin için keyifli bir serüven olacaktır. Bunun için sadece keman çalmak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında fikir sahibi olmalısınız.

Keman Çalmaya Nereden Başlanır? Nasıl Başlanır?

Tüm müzik aletlerinde olduğu gibi, keman çalmak da uzun dönemli bir çalışma gerektirir. Sanal ortamda kemanın nasıl çalınacağına dair çok fazla bilgi kirliliği bulunmaktadır. Endişelenmenize gerek yok, bu yazıda "keman nasıl çalınır” sorusunun cevabını detaylı bir şekilde alabileceksiniz. Öncelikle, keman çalarken adım adım ilerlemeniz sizin için daha iyi olacaktır. Keman çalmadan önce, seçeceğiniz kemanın fiziksel özellikleri de önemlidir. Bu nedenle, ilk olarak çalacağınız kemanı iyi bir şekilde tanımanız gerekiyor.

Ortalama olarak 40 cm uzunlukta ve 20 cm genişliğe sahip olan kemanın en önemli ve en dikkat çeken kısmı yaydır. Günümüzde, plastik bir kıla benzeyen sicimlerden üretilen keman yayı, tel üzerinde reçine sürülerek de yapılabiliyor. Bu noktada ise kemanın türü önemli olan bir diğer faktör oluyor.

 

Keman Çalmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Keman çalmaya başlamadan önce birkaç noktaya dikkat ederek daha emin adımlar ile bu müzik aletini çalabilirsiniz. Çünkü, keman çalarken hem fiziksel özellikleriniz hem de müzik bilginiz önemlidir. Öncelikle, şu noktalara dikkat etmek keman çalarken işinizi kolaylaştıracaktır:

• El ve parmak yapısı.

• Düzenli olarak çalışmak

• Müzik kulağına sahip olmak

• Nota bilgisi

El ve parmak yapısı uzun olan kişiler keman çalma konusunda avantajlıdır. Ancak, el ve parmak yapısının kısa olması da büyük bir dezavantaj teşkil etmiyor. Bu noktada, odağınızı bozmadan disiplinli bir şekilde çalışmanız önemli.

Birçok müzik aletinde olduğu gibi, keman çalma konusunda da en verimli çalışma şekli bir uzmandan ders almaktır. Bu nedenle, iyi bir keman öğretmeni ile iletişime geçmek atacağınız en büyük adımlardan birisi olacaktır.

Keman Egzersizleri

Keman çalmaya başladıktan sonra keman egzersizlerini düzenli bir şekilde yapmalısınız. Keman egzersizleri sayesinde hem kemanı tutuşunuz iyileşecek hem de daha ileri seviyeye kısa bir süre içerisinde çıkabileceksiniz. Aynı zamanda, kas hafızasını tetikleyen bu keman teknikleri sayesinde hem vücudunuzu hem de beyninizi hazır bir duruma getirebilirsiniz. En önemli keman egzersizleri arasında parmak egzersizleri ve yay çekmedir. Temel üç hareketten oluşan bu egzersizler, alt, üst ve bütünü kapsayan yay egzersizleridir. Önemli olan bir diğer keman egzersizi ise kemanın konumlandırılmasıdır.

Keman egzersizlerinden bir diğer önemli olanı kemanı postürünüze göre konumlandırmadır. Tıpkı diğer müzik aletlerinde olduğu gibi müzik aletini çalabilmek için öncelikle vücudumuza nasıl entegre edebileceğimizi öğrenmemiz gerekiyor. Çene ile omuz arasında bir yere yerleştirip doğru tutmak kemanın başlıca ilk yapacağınız işlem olmalı. Aynı zamanda elinizle kemanın uç kısmını tutarak doğru bir keman tutuşuna sahip olmuş olursunuz.

Solaklar Keman Çalabilir Mi?

Keman çalmak isteyen birçok solak birey, "solaklar keman çalabilir mi” sorusunun cevabını arıyor. Solak kişiler de elbette keman çalabilir. Hatta, dünyada solak olan dünya çapında birçok keman virtüözü bulunuyor. Solak kişilerde kemanın tutuşu değişebiliyor. Aynı zamanda, bazı solak kişiler kendilerine has tasarlanan kemanları da çalabiliyor. Ancak, bu işlemler ile hiç uğraşmadan sadece pratik yaparak normal tasarlanan gitarları da çalabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.