Preamp Nedir? Preamp Çeşitleri
Preamplifikatör olarak bilinen preamplar, stüdyolarda oldukça fazla kullanılmaktadır. Preampın işlevini yerine göre ve amacınıza göre kullanmak sizin yararınıza olacaktır. Preamp aldığınız düşük seviyeli ses değerlerini arttırmaya yarayan ekipmana verilen isimdir. Ancak bu seslerdeki bütün sorunları çözeceği anlamına gelmemektedir. Teknik olarak anlatmak gerekirse potansiyometre yardımı ile güç amplifikatörüne hangi kaynaktan sinyal yollanacağına karar verilebilecek bir sisteme sahiptir. Ayrıca bas ve tizler için ton kontrolleri ve hoparlör denge ayarı gibi çeşitli işlevlerde de kullanılmaktadır.
Ana olarak 3 tip preamp vardır. Bu tipler şunlardır:
• Aktif Preamplifikatör
• Pasif Preamplifikatör
• Fono Preamplifikatör
Aktif preamplifikatörler, transistör veya lamba yardımı ile kaynaktaki ses sinyallerini büyüterek güç amfisine aktarıldığı müzik türüdür. Eskiden bu preamplifikatör çok daha yaygın kullanılmaktaydı. Ancak bu preampda kullanılan transistör ve lambanın seste belirli renklendirmeler yaptığı fark edilmiştir. Bu yüzden eskiye kıyasla daha az kullanılmaktadırlar. Günümüzde de en yaygın kullanılan preamplifikatör türüdür.
Pasif preamplifikatörler, aktif preamplifikatörlerde oluşan problemi önlemek için piyasaya çıkmış ekipmanlardır. Yani aktif preamplifikatörlerdeki lambalar ve transistörden kaynaklanan ses renklendirilmesini önlemek için çıkarılmıştır. Bu yüzden pasif preamplar içerisinde herhangi bir lamba veya transistör barındırmazlar. İçerik olarak sadece kaynak seçici ve ses kontrolü sağlamak için bir potansiyometre kullanılmaktadır.
Fono preamplifikatörler, genellikle pikaplarda kullanılırlar. Bunun nedeni pikapların ses sinyali karakteristiklerinden dolayı düşük gelen ses sinyallerini yükseltmek için çoğu preampda fono katı bulunmaktadır. Bazı preamplarda ise bu özellik bulunmamaktadır ve pikap seslerinin yükseltilmesi için fono preamplar üretilmiştir. Bu preamplarda lambalı olanları ve transistörlü olanları vardır. Bağlantısı yapılırken; ilk önce pikap fono preampa bağlanır, ardından da preamp yardımı ile güç amplifikatörüne bağlanır. Ancak günümüzde gelişen teknoloji ile direkt güç amplifikatörüne bağlanan modelleri de vardır.
DSP Ses Kartı Çeşitlerimizi İncelemek İçin Tıklayın!