Referans Monitör Nedir? Ne İşe Yarar?
Günümüzde teknolojik gelişmeler ses kayıt cihazlarını da etkilemiştir. Referans monitörleri de bu gelişmelerden etkilenen ses kayıt cihazlarının arasında yer almaktadır. Referans monitörlerinin bir diğer adı da stüdyo monitörleridir. Bir stüdyo kurarken veya ses ile ilgili bir işe girerken yapılacak en büyük hatalardan biri kötü veya yetersiz hoparlör almaktır. Monitör hoparlörler bir stüdyodaki en önemli cihazlardandır.
Monitörlerinizin, yapacağınız kayıt ve miks üzerinde çok büyük etkisi vardır. Bilgisayar tipi hoparlörler dinleyiciyi etkilemek için genelde bass ve tiz ağırlıklı çalarlar. Bu tip hoparlörler evinde öylesine müzik dinleyen kullanıcılar için yeterli olabilir fakat ses kayıt işlemleri ve miks işlemlerinde kullanılmamalıdır. Bilgisayar tipi hoparlörler bas ve tiz ağırlıklı oldukları için orta frekanslar olduğundan daha düşük duyulur. Bu da mikste genel frekans dengesizliği yaratır. Miks sırasında önemli olan tüm sesleri mümkün olduğunca dengeli ve düz duymaktır.
Her profesyonel monitörün de iyi olduğu söylenemez. Bazı monitörler bazı frekans aralıklarını yüksek veya alçak çalar. Burada dikkat edilmesi gereken, monitörün mümkün olduğunca düz bir ses vermesidir. Birçok saygın monitör üreticisi monitörlerinin frekans aralıklarını grafik olarak kullanım kılavuzlarında, broşür ve internet sitelerinde yayımlar. Monitör teknolojisi sürekli değişen bir teknoloji değildir. Bu yüzden monitörlerinizi seçerken iyi yatırım yapmalı ve kaliteli ürünleri tercih etmelisiniz. Fiziksel bir zarar gelmediği ve iyi kullanıldığı sürece monitörlerinizi çok uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Referans monitörleri profesyonel alanda kullanılan hoparlörlerdir ama farklı amaçlara ve kullanımlara göre çeşitlenmektedir. Referans monitör çeşitleri şunlardır; • Yakın alan monitörler, • Uzak alan monitörler, • Aktif monitörler, • Pasif monitörler, Konumlandırmalarına göre yakın alan ve uzak alan monitörler, amplifikatör bulundurmalarına göre aktif monitörler ve pasif monitörler vardır. Yakın alan monitörlere İngilizcede "nearfield monitors” adı verilir. İsminden de anlaşılacağı gibi bunlar dinleyiciye yakın mesafede yerleştirilen monitörlerdir. Küçük boyutludurlar. Günümüzde kullanımı çok yaygın olduğundan ses kayıt dünyasında stüdyo monitörü denildiğinde genelde yakın alan monitörler anlaşılır. Bu, büyük ve orta ölçekli stüdyolar için olmasa da küçük ölçekli ev stüdyolarında kabul edilebilir bir yaklaşımdır. Çünkü küçük stüdyolarda sadece yakın alan monitörler bulunur. Yakın alan monitörlerin arkasındaki mantık, boyutlarının küçük olması sayesinde mikserin üzerine yerleştirilip yapılabilmesidir. Dolayısıyla odanın akustiğinin duyum üzerindeki etkisinin azaltılmasıdır.
Uzak alan monitörler İngilizcede "far-field monitors” veya "far-field speakers” olarak adlandırılır. Uzak alan monitörler mikserin arkasında bir alana standlar üzerine konularak veya duvara gömülerek yerleştirilir. Uzak alan monitörlerin boyutları yakın alan monitörlere göre daha büyüktür. Kontrol odasının genişliğine ve konumuna bağlı olarak hoparlörler ve dinleme noktası arasında 3-6 metre mesafe bulunur. Bu mesafeden yapılan dinlemelerde odanın akustiğinin duyum üzerinde büyük etkisi olur. Boyut olarak dar ve akustik olarak uygun olmayan oda ve alanların stüdyo olarak kabul görmesi yaygınlaştıkça uzak alan monitörler de yavaş yavaş kaybolmaya başladı.
Referans Monitör Çeşitlerimizi İncelemek İçin Tıklayın!