Tüm Ürünlerde KARGO ÜCRETSİZ!
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
basket
Sepetim
Trompet Nasıl Çalınır? Genel Bilgiler
17.02.2024

Trompet Nasıl Çalınır? Genel Bilgiler

Trompet Çalmak Hakkında Detaylı Bilgi

Halk arasında saksafona benzerliyle bilinen trompet, müzikseverlerin en çok ilgi gösterdiği enstrümanlardan biridir. Yaygın sanılanın aksine, trompet çalmak sanıldığı kadar zor bir enstrüman değildir. Birçok müzik aletinde olduğu gibi, temel bilgilerin öğrenilmesi gerekiyor. Bu noktada ise bol ve disiplinli bir şekilde çalışmalarınızı gerçekleştirmelisiniz.

Eğer trompet çalmayı öğrenmek istiyorsak iyi bir fiyat performans araştırması yapıp enstrümanlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Çünkü fiziksel özelliklerimiz her ne kadar engel teşkil etmese de kendimize daha uygun olanı seçebilmek başlangıç seviyesindeki bireyler için önemlidir. Daha sonra ise trompeti çalma kısmına geçebiliriz. Trompeti çalmak için öncelikle aşağıdaki adımları takip edin.

• Ağızlığı dudağa doğru yaklaştırmak

• Nefesiniz düzenli olsun

• Alınan nefesi trompetin ağızlığına doğru üfleyin

• Hafif bir şekilde dudaklarınızı içeri doğru çekin

En basit hali ile trompetten düzgün bir ses çıkarmak yukarıda yer alan işlemleri gerçekleştirmelisiniz. Daha sonra pratik yaparak daha ileri düzeydeki sesleri de çıkarabilirsiniz.

 

 

Trompeti Doğru Tutuş Pozisyonları

Trompette ses çıkarma pratiğimizden hemen sonra trompetin ağızlığını tekrar kapatın ki içine toz girmesin. Son olarak da trompetin tutuş pozisyonunu doğru yapabilmek için şunları yapın;

• Günlük hayatta aktif olarak kullandığınız elin yüzük parmağını trompetin orta kısmında bulunan çemberden geçirin

• Geriye kalan parmaklarla ise aynı doğrultuda trompetin üst tarafını kavraması için koyun

• Ondan sonra yine aynı elinizle trompetin ortasında yer alan çemberin ağızlık tarafına doğru bulunan yerdeki yarım çemberi kavrayın.

• Bu tutuş sayesinde en doğru pozisyonu yakalayarak geriye kalan yükü sol elinize bırakırsınız. Böylelikle istediğimiz tutuşu sağlamış oluruz.

Boşta olan sağ elimizle ile trompet üzerinde bulunan pistonlara baskı uygulayabilmemiz için kullanacağız. Pistonlara şu şekilde basacağız;

• Sağ elin işaret parmağı birinci pistona konumlanacak

• Sağ elin orta parmağı ikinci pistona konumlanacak

• Sağ elin yüzük parmağı üçüncü pistona konumlanacak

Doğru pozisyonu alabilmemiz için sağ kolumuzu ne çok yukarı ne çok aşağı getirmeden istediğimiz pozisyonu alabilmemiz için omuz hizasında ayarlamalıyız. İlk başlarda zorlanacak olsak da zaman ilerledikçe bu tutuş pozisyonuna alışacağız ve sonunda dudaklarınızla ağızlığa üfleyip istediğimiz sesleri çıkartabileceğiz.

  

Sıkça Sorulan Sorular

Trompetin ağzından ses çıkarabilmek için ortalama ne kadar çalışmalıyız?

Başlangıç seviyesi için günde ortalama 2 saat yeterli olmaktadır.

İnce ve kalın notaların dudak pozisyonu aynı mıdır?

Kalın nota çalarken dudaklar daha açık, ince nota çalarken ise dudak az kalın olmalıdır.

Trompet çalmak için yetenekli olmamız gerekir mi?

Trompet çalmak için yetenekli olup olmamanız önemli değil, en azından başlangıç seviyesi için. Yapmanız gereken tek şey düzenli pratik.

Tarihsel ya da güncel hangi trompetçileri örnek alabiliriz?

Bu sorunun cevabı kolay olmayacak elbette ama benim bazı önerdiğim değerli sanatçılar; Arturo Sandaval, Richard Allen Mitchell, Rowland Bernard Berigan, Herbert Albert Goldberg ve Louis Armstrong.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.