XLR Kablo – XLR Ne Demek - XLR Açılımı - Mikrofon Kablo – Öneri
X connector, L locking connector ve R rubber connector kelimelerinin kısaltmaları olan XLR, günümüzde en çok kullanılan kablolar arasında yer alır. XLR kablosunun birçok türü bulunur. Bunlardan en yaygın olanı ve en kaliteli olarak görüleni ise XLR3 modelidir. Xlr kablolar 3 ve 4 pinli olmak üzere çeşitleri bulunan bağlantılardır. Xlr stereo kablolarda tercih edilmektedir. Ayrıca ses kayıt dünyasında da en çok kullanılan kablo ve konnektör türüdür. Bunun en önemli neden oldukça kaliteli ses iletimidir. Sesleri kayıp yaşanmadan iletmektedir. Sesi oldukça yüksek desibellerde ve daha temiz bir şekilde gönderirler.
XLR, X Connector, Locking Connector ve Rubber Boot kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Konektörün "rubber boot” kısmı günümüzde gerekli olmadığından dolayı denklemin parçasının dışında kalmıştır. XLR kapsamında gerçekleşen bu küçük tasarım değişikliği, ismini herhangi bir şekilde etkilemiyor.
XLR kablolarının türlü ek pinlere sahip çeşitli versiyonları bulunmaktadır. Ancak, en yaygın kablo türü ise XLR3 ya da diğer adı ile üç pinli kablo türüdür. Kısacası, XLR, mikrofonlar gibi yüksek kaliteli ses girişleri için olması gereken standarttır. Bunun nedeni ise XLR sayesinde gürültüyü izole eden dengeli bir sinyal göndermesidir. Bu durum için oldukça uygun bir konektörü olmasının dışında oldukça sağlamdır.
Xlr konnektörler dişi ve erkek olmak üzere iki tipten oluşmaktadır. Xlr girişi olan cihazlarla birlikte rahatlıkla kullanılabilir. Genelde bu cihazlar profesyonel cihazlar olmaktadır. Kısaca, Xlr girişler çoğunlukla profesyonel mikrofon ve ses kayıt ekipmanlarıyla kullanılmaktadır.
Xlr konnektörler çoğunlukla mikrofon bağlantılarını yaparken kullanılır. Bunun sebebi mikrofondan iletilen sesin kaliteli bir şekilde ses kaybına uğramadan yol almasıdır. Ayrıca birçok profesyonel ses ekipmanlarında da Xlr konnektörler kullanılmaktadır. Örneğin, profesyonel ses mikserlerinin çıkışları ve güç amplifikatörlerinin girişlerinde Xlr konnektörler yer almaktadır.
XLR kablo önerisi konusunda Klotz en çok tercih edilen markalardan biridir. Klotz markalı ürünler ses iletim kalitesi bakımından oldukça yeterli ürünlere sahiplerdir. Ayrıca kabloyu seçerken dilediğiniz uzunluğa göre modelleri de bulunmaktadır. Kullanıcılar kendi ihtiyaçlarına göre Klotz markasının ürünlerini tercih edebilirler. Fiyat olarak da oldukça uygun fiyatlı ürünlerdir. Bütçe sarsmadan oldukça kaliteli xlr kablolara ulaşabilirsiniz.
XLR kablolarının kullanım alanları oldukça yaygındır. Bu kablolar, canlı şovlarda, profesyonel kayıt ortamlarında ya da çeşitli ses ortamlarında kullanılır. XLR kablolar, üç pime ve dairesel bir konektöre sahiptir. Uzun mesafelerde dengeli mikrofonlar ve dengeli bir hat seviyesinde sinyalleri iletmek için kullanılmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı, XLR kablosu bir mikrofon kablosu olarak görülebilir.
Bir XLR kablosunun sahip olduğu dengeli sinyal verme özelliği, daha az istenmeyen gürültüye sahip olduğu anlamına gelecektir. Bu durum, orijinal ses sinyallerini uzun mesafelerde ya da diğer elektronik cihazlarının yakında bile korumaktadır.
Dengesiz ses kabloları, iletken görevi gören iki tele sahiptir. Bu tellerden birisi sinyali ve zemini taşır. Bunun dışında, diğer kablolara göre çok daha uygun fiyatlara sahiptir. Ancak, bu özelliğine karşıt olarak elektronik cihazların yakınında bulunan parazitlere karşı hassastırlar. Bu nedenle, dengesiz kablolar uzun kablolar gerektiren ses uygulamalarında kullanılmaktadır. 25 – 30 fit, dengesiz kablolar için önerilen maksimum uzunluktur.
Dengesiz ses kablolarının aksine dengeli ses kablolarında iletken olan üç kablo bulunur. Bu kablolar, negatif, pozitif ve topraktır. Pozitif ve negatif kablolar ses sinyallerini taşır. Ancak, bu kablolar zıt kutuplara sahiptir. Bu durum, dış parazit kaynaklarından gelen gürültüleri engellediği anlamına gelir. Dengeli kabloların uzunlukları ise 25 – 30 fitten daha uzundur. Bu nedenle, uzun uzunluklar getiren ses uygulamalarında kullanılmaktadır.
XLR kablolar, dengeli ses kabloları sınıfına girer. Bu kablolar, üç pimli dairesel konektörlere sahiptir. Bunlar, negatif, pozitif ve topraktır. XLR kablolar, TRS kabloları ile aynı sınıftalardır. Bu kablolar arasındaki tek fark konektör tipleridir. Bu noktada, TRS kabloları jak kablolarına benzemektedir.
İki tane dengeli bir cihaz bağlandığında, XLR kablosundan üç tane sinyal gelir. Bunlar, negatif, pozitif ve toprak sinyalidir. Pozitif ve negatif ses sinyalleri birbirine benzer. Aralarındaki tek fark ters çevrildikleri zaman ortaya çıkar. Eğer bir elektrik paraziti ile karşı karşıya gelirlerse, ortaya çıkan gürültü hem pozitif hem de negatif ses sinyaline karışır.
XLR kablosunun en önemli özelliği dengeli bir yapıya sahip olmasıdır. Bu, XLR ses kablosunu canlı ses uygulamaları ve kayıt stüdyolarındaki uygulamalar için oldukça uygun bir hale getiriyor. Bunun dışında, birçok mikrofonu bağlamak için XLR kabloları kullanılmaktadır. Mikrofonlar, genellikle bir güç kaynağı gerektirir. Bu nedenle, bir karıştırma kartı, -mixing board- güç sağlamak amacı ile tasarlanır. Ortaya çıkan bu güç "hayalet güç” olarak adlandırılmaktadır. XLR kablolarının diğer kablolardan ayrıldığı kısım ise burasıdır. XLR kablosu, mikrofonlara "hayalet güç” verirken, diğer kabloların önemli bir kısmı bunu gerçekleştiremez. Bu nedenle, XLR kablosu en çok kullanılan kablolar arasında yer alır.
Bir başka oldukça kaliteli olan kablo firması ise Purecon’dır. Bu firmanın kabloları da oldukça kaliteli olup çeşitli uzunluklarda ürünler sunmaktadırlar. Fakat fiyat bandı olarak yüksek sayılara çıkmaktadır. Bu kalitedeki bir ürün için normal fiyatları var diyebiliriz. Purecon firmasının ürünleri profesyoneller tarafından oldukça ilgi görmektedirler.
Kirlin firması da kablo alanında kendinden oldukça söz ettiren markalardan birisidir. Çeşitli uzunluk seçenekleriyle kullanıcıların kendi amaçlarına göre tercih etmeleri de mümkündür. Ses iletim kalitesi bakımından da tatmin edici sonuçlar vermektedir. Fiyat olarak gayet ortalama fiyatlara sahip ürünleri vardır.
Mikrofon Kablosu Çeşitlerimizi İncelemek İçin Tıklayın!